| | | |

Saat Bakımı Nasıl Yapılır?

İyi bir saate sahip olduğunuzda ve saat bakımı doğru bir şekilde yapıldığında saatinizi nesilden nesil'e aktarabilirsiniz.

Saatinizin bakımını en temelde siz yapabilirsiniz ancak bazı zamanlarda her şeyin yolunda olup olmadığını görmek için tıpkı kişisel check-up gibi saatinizin de check-up’ı olması gerektiğini unutmayın. Hazırsanız saat bakımı nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir gibi soruların cevaplarını vermeye başlayalım.

Saatinizin türünü çok iyi bilin

Öncelikle saatiniz hangi tür olduğunu bilmeniz gerekiyor. Sahip olduğunuz saat bir mekanik saat mı yoksa quartz saat mi? İkisinin de birbirinden farklı bakımları olacağını tahmin edersiniz. Mekanik saat daha kısa sürede bakım yapılması gereken bir saatken quartz saat sizi daha uzun sürede bakıma girer. Quartz saatlerin bakımı daha az olacağı için sık sık saatçiye gitmeniz gerekmeyecektir ancak pili dahi değiştirilmesi gerekse saatçinin yolunu tutmanız sizin için en iyi alternatif. Çünkü hassas bir yapıya sahip olduğu için pil değiştirme işi dahi bilen ellerde yapılmalıdır. Diğer taraftan mekanik saatlerin bakımı daha sık yapılmalıdır. 3 ya da 5 yıl aralıklarla temizliği gerçekleştirilmeli, aksamları tekrar pürüzsüz bir şekilde çalışır hale getirilmelidir. Bunu da yine yapabilecek olan kişi konusunda uzman olmalıdır. Eğer garantili bir saati kendiniz açmaya ve temizlemeye çalışırsınız yetkili garanti bayisi bu andan itibaren size destek olamayabilir. Bu nedenle saatlerinizi her zaman bilen ellere bırakmayı unutmayın.

Günlük rutin oluşturun

Saatinizin temel bakımı için uzun aralıklar gerektirse de çizilme, hasar görme sorunlarına karşı günlük gerçekleştireceğiniz temizlik ve bakım ondan çok daha uzun süre faydalanmanıza yardımcı olacaktır. Her gün saatinizi çıkardıktan sonra temiz ve yumuşak bir bezle silin. Kordonunu ise kordon türüne göre temizlemeyi unutmayın. Kullandığınız bezin saat camını çizmemesine de özen gösterin. Daha önce saat camı çeşitleri konusunda yazdığımız gibi ağartıcı ürünler ise asla kullanmayın.

Suya dayanıklılık konusuna dikkat edin

Saatinizin suya dayanıklı saat oluşu su geçirmez olduğu anlamına gelmemektedir. Bu farkın önemli bir kriter olduğunu asla unutmayın. Bu nedenle saatinizi önerilen derinliklerden sonra kullanmamaya ve hatta mümkünse su ile temas ettirmemeye çalışın. Belirli basınç altında saatinizin suya dayanıklılığı ortadan kalkacak ve saatinizin bozulmasına yol açacaktır.

Mekanik saatinizi kurmayı unutmayın

Mekanik saatler hassas yapıları ve özel çalışma sistemleri ile kurma gerektirir. Bu nedenle saatinizi belirli aralıklarla kurarak mükemmel şekilde çalışmasına yardımcı olmanız gerekmektedir. Ancak çok sıkı kurmak aksamları zorlayacağı için her gün aynı saatte sarmaya ve saatinizden direnç hissettiğinizde bırakmaya özen gösterin.

Similar Posts