Saat Tamiri Nasıl Yapılır?

Hayatın vazgeçilmez parçaları arasında saatler yer alır. Planlı yaşamayı ve zaman hakkında bilgi sahibi olmayı sağlayan saatler, şık görünümüyle aksesuar olarak da tercih edilir. Saatler, birçok etkene bağlı olarak bozulabilir. Bu durumda tamir ya da bakım yaptırmak gerekir. Saatin eski işlevselliğini ve estetik görünümünü korumak için tamir işlemi dikkatlice yapılmalıdır. Çünkü saat tamiri özen isteyen bir süreçtir. Saat tamirinin ilk aşamasında türüne uygun analiz yapılır. Her saat türü farklı bir mekanizmayla çalışır. Çalışma şeklini, markasını, modelini ve arıza türünü incelemek oldukça önemlidir. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra arızaya uygun olacak şekilde işlem yapılır. Bazen basit bir tamir ya da pil değişimi ile saat çalışırken, bazı durumlarda parçalar işe yaramaz hale gelir. Bu durumda daha ciddi bir çalışma yapmak gerekir. Parça değişiminde orijinal olanların kullanılması, işlemin başarısını arttıran faktörler arasında yer alır. Saat tamiri işleminin ardından gerekli kontroller yapılır ve yeniden kullanıma başlanır. Kalite kontrolünün sağlanması ve saatin doğru işlediğinden emin olmak, işlevsellik ortaya koyan detaylar arasında yer alır.
Otomatik Saat Tamiri Nasıl Yapılır?
Otomatik saat tamiri, diğer türlere kıyasla daha karmaşık bir işlem gerektirir. Doğru adımları takip etmek, saat tamirinin kolayca yapılmasını sağlar. İlk etapta saatin neden bozulduğunu belirlemek oldukça önemlidir. Eğer bir dış etkenden kaynaklı olarak bozulma meydana geldiyse parça değişimi gerekebilir. Herhangi bir problem olmamasına rağmen saat bozulduysa ilk olarak mekanizma açılır. Saat mekanizması kapalı bir yerde temiz bir bezle silinir. Saatin içinde toz ya da kir varsa, gerekli temizlik yapılır. İlk olarak saatin arka kapağı açılır ve iç kısımdaki mekanizma gözle muayene edilir. Eğer herhangi bir hasar görünüyorsa parça değişimi yapılır. İç kısımdaki mekanizmanın da temizlenmesi gerekir. Bu sayede uzun ömürlü ve sorunsuz kullanım imkanı ortaya çıkar. Temizlik, parça değişimi ve gerekli kontroller yapıldıktan sonra saatin arka kapağı kapatılır. Ardından saat çalıştırılır ve kontrol edilir. Saat çalışmıyorsa bir uzmandan yardım almak gerekir. Otomatik saat tamirinde en önemli nokta iç mekanizmadır. Tamir esnasında iç kısma zarar vermemek oldukça önemlidir. Mekanizmaya zarar verilmediği sürece tamir işlemi sağlıklı bir şekilde tamamlanır.
Kol Saat Tamiri Nasıl Yapılır?
Kol saati hem zamanı kontrol etmek hem de şık bir görünüm sergilemek için sıkça kullanılan aksesuar seçenekleri arasında yer alır. Fakat kol saatleri sürekli kullanıldığından bir süre sonra bozulabilir. Özellikle gerekli bakımları yapılmayan ve dış etkenlere sıkça maruz kalan kol saatlerinin bozulması yüksek bir ihtimaldir. Nem, sıcaklık gibi etkenler de kol saatinin bozulmasına neden olan faktörlerdendir. Kol saati tamirinin ilk aşamasında kayış bölümü saat tornavidası ile dikkatlice sökülür. Saatin çizilmemesi için işlemi dikkatlice yapmak oldukça önemlidir. Saatin arkasındaki kapak açılır ve mekanik kısım kasadan ayrılır. Saatin içindeki yelkovan ve akrep başta olmak üzere tüm parçalar çıkarılır. Mekanik bölümdeki tüm parçalar temizlenir. Eğer işlem basit bir tozlanmadan kaynaklı ise evde temizlemek yeterlidir. Ancak daha ciddi problemlerde mekanik kısmın temizlenmesi için mekanik temizleme makinesi kullanılır. Bu şekilde mekaniğin paslanmasının önüne geçilir. Ardından saat fırına konur ve kuruması için beklenir. Kuruyan saat yağlanmaya hazır hale gelir. Bu işlemlerin ardından saatin mekanizmaları yerine takılır ve kontroller yapılır. Kol saati modelleri düzenli olarak bakım ister. Bu nedenle en azından yılda bir defa saatçiye götürerek, bakım ve kontrollerini yaptırmak gerekir. Kullanıma hazır olan kol saati, erkek ve kadın bileklik modelleri ile şık bir şekilde kombinlenir.

